Ořechovka

Na svatého Jána (24.6) se musí natrhat ořechy a začít dělat ořechovku. Tak velí tradice.


Recept od Evy 
Na 1ks  4litráku od oharků Znojmija
  • 25 ořechů napočítat a rozřezat na 4x
  • 500g cukru
  • 15 až 20 hřebíčků
  • 1 kůra skořice
  • Špetka fenyklu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Zalét vínoviců tak 48 stupnu

Nechat týden  na slůnku a každý den obrátit aby se rozmíchal cukr Pak do temna = sklepa ale može byt aj teplá hůra na 4 až 6 týdnů. Slét přes punčochu do demižóna, nechat odstát a stahnůt do flašek. Pit enom s dobrýma kamarádkama.

Recept na ořechový likér podle Sandtnerové
  • 35 ks zelených ořechů
  • 1 - 1 a 1/2 l dobré žitné kořalky nebo 1 l lihu
potom
  •  1/8 žitné kořalky + 1/4 l lihu
  • 5 hřebíčků
  • 5 cm celé skořice
  • 5 koleček pomerančové kůry v cukru
  • 1/2 kg cukru svařeného s 1/2 l vody na sirup (vaříme asi 15 minut)
Nezralé ořechy rozkrájíme, namočíme je do vody do druhého dne. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do láhve, nalijeme na ně dobrou žitnou kořalku neb čistý líh, načež láhev postavíme na slunné místo a necháme státi 30 dní. Potom kořalku slijeme do jiné láhve a zatím uschováme. Na ořechy nalijeme čistou žitnou kořalku a čistý líh, přidáme celý hřebíček, kousek celé skořice, v cukru naloženou pomorančovou kůru a ve vodě na nitku povařený vychladlý cukr. Láhev s ořechy postavíme opět na slunné místo na 14 dní. Konečně kořalku s ořechů slijeme, přilijeme do ní uschovanou kořalku, obě dohromady promícháme, přecedíme čistým plátnem, nalijeme do lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Komentáře