Recepty

Recepty

Jsme to co jíme... Něco dobrého z domácí pekárny, pár rodinných specialit a krajových dobrůtek.

Tvarohový chlebík
1 vejce, 150 g tvarohu, doplnit do 350 ml mlékem; 1 lžička soli, 3 lžíce medu, 200 g pšeničné celozrnné mouky, 300 g pšeničné hladké mouky, 1 malá odměrka sušeného droždí, po zaznění signálu 3 lžíce rozinek namočených v rumu.
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, nastavíme program základní, kůrka světlá. Podáváme namazané máslem.

Perníkový chlebík
1 vejce, 5 lžic oleje, doplnit mlékem do 350 ml; 5 lžic cukru, 2 lžíce medu, 1 malá odměrka soli, 500 g mouky (např. 150 g pšeničná celozrnná, 150 g žitná chlebová, 200 g pšeničná hladká), 1 lžíce mletého perníkového koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz, fenykl, zázvor, citr. kůra...), 1 malá odměrka sušeného droždí; po zaznění signálu cca 100 g směsi sekaných ořechů, rozinek a sušeného ovoce.
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny, nastavíme program základní, kůrka světlá. Pokud chceme perník hutnější jako biskupský chlebíček, volíme program rychlý. Během promíchávání hlídáme konzistenci těsta, musí se odlepovat od stěn nádoby, případně ji upravíme přidáním hladké mouky.

Makový chlebík
2 vejce, doplnit do 350 ml mlékem; 1 malá odměrka soli, po 1 lžičce mleté skořice a hřebíčku, 100 g nemletého máku, 100 g medu, 50 g ovesných vloček, 450 g hladké mouky, 1 malá odměrka sušeného droždí
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, zapneme program základní, kůrka světlá. Podle potřeby přidáme během hnětení mouku nebo mléko, aby se těsto odlepovalo od stěn nádoby, ale nebylo příliš tuhé. Podáváme jako plátky chleba mazané slaným máslem nebo máslem a medem.

Kuře na nádivce
1 kuře, sůl, paprika, máslo.
Nádivka: 4 rohlíky, 4 vejce, 1/4 kg vepřové krkovičky (+ případně drůbky z kuřete), velká hrst petrželové natě, 1 lžička pepře, 1/2 lžičky nového koření, sůl
Rohlíky i maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme, přidáme namleté koření, sůl a vejce a zlehka promícháme. Dáme na dno pekáče vymaštěného máslem. Na nádivku položíme rozpůlené kuře kůží nahoru. Posolíme, posypeme paprikou nebo oblíbeným kořením a poklademe plátky másla. Pečeme asi 1-1 1/2 hodiny nejdříve zakryté, poslední půlhodinu odkryjeme.
Podáváme na Moravě s rýží, v Čechách s bramborem :-)

Vepřové ala špekáčky na pivu aneb žranice na pokračování
Špekáčky na pivu: 8 špekáčků, 2 cibule, feferonky podle chuti, kečup a černé pivo v poměru asi 1:1 - tolik, aby byly špekáčky téměř potopené
Vepřové plecko 500 g, 2 cibule, sádlo na smažení
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a feferonkami a zalijeme pivem s kečupem. Pečeme v troubě a několikrát obrátíme. Až se špekáčky rozevřou, vytáhneme je a podáváme k večeři s chlebem.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, opečeme na kostky nakrájené maso, přidáme zbylou omáčku ze špekáčků (slabší povahy vytáhnou feferonky) a dusíme, podle potřeby podléváme a podle chuti dosolíme. Druhý den ohřejeme k obědu, podáváme s bramborem.

Machovo rizoto
Nelze spoutávat mužskou fantazii něčím tak přízemním, jako je kuchařský rozpočet. Jediným krédem je Werichův pokyn k přípravě palčinek ze známé pohádky Sůl nad zlato: „Přiměřeně, přiměřeně...“
Vezměte tedy kuřecí prsíčka, případně kousek libovějšího vepřového, nakrájejte na kousky velikosti počítačové klávesy, přichystejte marinádu z bílku, trošky škrobové moučky (není nutná), sojové omáčky s podrcenými 1 – 2 stroužky česneku, smíchejte a dejte ještě na chvíli do ledničky. K vepřovému masu můžete do marinády přidat i trochu sladké chilli omáčky. Dále do nejrůznějších mističek (osvědčily se kelímky od sádla) nakrájejte 3 – 4 cibule na osminky a v ruce rozvolněte po vrstvách, paličku česneku oloupejte, stroužky hrubou silou rozmáčkněte na prkénku. Nachystejte hromadu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, lze i pastinák, celer) očištěné a nakrájené na tenké plátky, taktéž kedlubnu na jemné plátky, rovněž vyloupejte či rozmrazte hrášek, kukuřici, nakrájejte na proužky několik paprik nejlépe červených, pórek na kolečka. Lze i okurek, ale pozor – pouští hodně vody, což se nám nehodí. Vůbec se nehodí rajčata a jiná „mokrá“ zelenina. Prozkoumejte zahrádku, spíž, sklep a lednici a ještě přidejte nějakou zeleninu – pár oliv nebo feferonku, případně hrstičku nasekaných vlašských ořechů (ne arašídy). Zeleniny je asi trojnásobek objemu masa.
Rýži nejlépe kulatozrnnou v množství odpovídajícím počtu strávníků pořádně propláchněte vodou. Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Nesolte. Vhoďte rýži do vroucí vody a vařte asi 12 – 15 minut. Rýže nesmí být rozvařená. Pak sceďte a propláchněte vroucí vodou, nechte na sítu okapat. Když ji rozvaříte – nevadí. Výsledek bude tak dobrý, že to nikdo nepozná.
V samém finále vytáhněte tu největší pánev jakou doma máte. Začíná se zeleninou, ale moc to neprožívejte. Na troše sádla zprudka osmažte cibuli, až je na okrajích už téměř spálená ale ještě zčásti syrová. Přihoďte kořenovou zeleninu, hrášek a smažte. Postupně přidávejte další zeleninu. Všechno pěkně zprudka, nevařit, nedusit, zelenina musí zůstat skoro syrová, křupavá. Naposledy přidejte ořechy, olivy, kukuřici a nakonec česnek. Rozhrňte zeleninu abyste dohlédli na dno pánve a vhoďte tam 2 lžíce medu nebo cukru, nechte krátce zkaramelizovat. Teď je třeba přidat čerstvě namletý pepř pro vůni a něco pro pikantnost – feferony nebo feferonovou pastu, nikdy práškovou pálivou papriku nebo chilli. Dochutíme a zahustíme ústřicovou omáčkou (není nutná) a vše osolíme sojovou omáčkou.(naprosto nezbytná). Správně připravená zelenina je prakticky bez šťávy, pokud něco pustilo, zahustíme trošičkou škrobu.
Odeženeme všechny hladovce a přistoupíme k masu. Na další pánvi na sádle postupně po porcích osmažíme maso až téměř zčerná. Odkládejte hotové maso do zeleniny .Když máte v pánvi všechno maso, vypněte sporák, navoňte mletým pepřem, promíchejte a můžete nosit na stůl.
Do marinády na maso můžete přidat i škrob – v tom případě po dozmažení masa provařte zbytek marinády na pánvi po mase a přidejte do zeleniny. Rýži podávejte zvlášť.

Čertovské fazole
2 cibule, anglická slanina, 2 – 3 mrkve, 1 plechovka fazolí, 1 plechovka kukuřice, kečup, 2 – 4 stroužky česneku, pepř, lžička sladké a pálivé paprika, sůl, podle chuti uzenina
Na sádle rozškvaříme anglickou slanina a opsmažíme na ní nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, papriku, pepř a sůl a stále mícháme, mírně podlijeme vodou a dusíme až je mrkev měkká. Přidáme rozdrcený česnek, fazole, kukuřici a kečup a za stálého míchání provaříme. Podle chuti přidáme nakrájenou uzeninu. Podáváme s chlebem.


Mátový čaj pro dlouhou letní noc
4 lžičky zeleného čaje, 2 snítky máty, 1,5 l vody, 6-8 lžic cukru, 2 lžíce citronové šťávy
Zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, slijeme do džbánu. Dalších 1,5 l vody přivedeme k varu a zelený čaj a mátu podruhé spaříme vroucí vodou, opět asi 5 minut louhujeme. Pak oba nálevy smícháme, ochutíme cukrem a citronovou šťávou.
Pijeme teplé, vlažné i studené, případně s ledem. Skvěle zahání žízeň a odhání spánek - pokud nejste na zelený čaj zvyklí, nepijte po 17. hodině.

Kyselé zelí do skla
10 kg bílého zelí, 200 g soli, 50 g kmínu
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12-13 sklenic o objemu 0,7 l. Zelí pěchujeme rukou do sklenice asi 2,5-3 cm pod okraj tak, aby mezi zelím nezůstával vzduch. Přidáváme i šťávu, kterou zelí pustilo. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme na tác s vyšším okrajem, přikryjeme utěrkou a uložíme na teplém místě. Během několika dní se rozběhne mléčně kvašení a víčka se vydují. Když začnou víčka zase klesat, je čas přenést sklenice na chladné a tmavé místo a nechat ještě 2-3 týdny dokvasit. Trvanlivost je asi 1 rok.

Šumajzl
Kolik různých variací na obligátní téma „luštěnina s obilovinou“ - hrách a kroupy aneb kočičí svarba, šoulet, šumajstr,...
Hrnek bílých fazolí den předem namočených uvaříme do měkka – nejlépe v tlakovém hrnci. Slijeme zbylou vodu. Zvlášť uvaříme/udusíme hrnek proprané rýže a dva hrnky vody s trochou soli, Smícháme a dosolíme. Tradičně se toto jídlo podává se škvarky, což vás zasytí do druhého dne. Chuť spraví kyselý okurek. Lehčí varianta je s osmaženou cibulkou a nastrouhaným slaným sýrem (balkánský nebo Jadel).
Prapůvodní verze šumajzlu nebo též šumajstru je směsí fazolí a krup ochucená jen solí, škvarky a smaženou cibulkou.. Od šouletu se liší ochucením – k šouletu patří česnek, majoránka a nějaké to masíčko.

Fazolová máčka
Hrnek bílých fazolí namočíme do druhého dne, vodu vyměníme a uvaříme je s několika celými stroužky česneku a velice jemně nasekanou cibulkou téměř do měkka. Ke konci varu přidáme ždibec masoxu. Na sádle zpěníme 2 lžíce mouky, usmažíme světlou jíšku, kterou přidáme do fazolí a přidáme 2 – 3 lžíce octa. Dosolíme, případně podle chuti okyselíme. Podáváme s klobásou ohřátou na grilu nebo v mikrovlnce (nevařit ve vodě).

Papírová máčka (křenová)
Na másle zlehka osmahneme pár lžic mouky. Přiléváme postupně mléko a vše rozvaříme na hladkou bílou omáčku. Osolíme a přidáme najemno nastrouhaný křen podle chuti. Podáváme s kynutým knedlíkem a vařeným uzeným masem.

Pěry
400 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 1 lžíce cukru, 42 g droždí, 1 lžíce rozpuštěného másla; povidla nebo ovoce
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce s cukrem, přidáme žloutek, máslo a moukou zaděláme těsto, necháme vykynout až zdvojnásobí objem. Promícháme a tvoříme knedlíky plněné povidly nebo ovocem. Vaříme v osolené vodě po menších dávkách - nabudou. Asi po 5-6 minutách obrátíme a po dalších 5 minutách vytáhneme z vody a ihned roztrhneme vidličkami, aby vyšla pára. Přitom kontrolujeme, zda jsou uvařené. Sypeme mletým mákem s cukrem a mastíme máslem.

Pečené pěry
1 kg brambor vařených ve slupce, 1/4 l mléka, 42 g droždí, 2 lžíce cukru, asi 1 kg hladké mouky, sádlo na potření
Náplň: tvaroh a švestková povidla smícháme v poměru 1:1 nebo podle chuti
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme a zaprášíme moukou. Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít kvasnice, přidáme brambory a postupně přidáváme mouku až vznikne tuhé těsto. Necháme asi 2 hodiny kynout, občas promícháme. Těsto zřídne, ale mouku přidáváme jen tolik, aby se s ním dalo pracovat. Pak buď vykrajujeme lžící a roztáhneme pomoučenými prsty nebo vyválíme a rozkrájíme na čtverce. Plníme nádivkou a uzavřeme jako buchty. Klademe do pekáče dál od sebe, necháme 1/2 hodiny kynout, hodně omastíme sádlem (i husím sádlem) a pečeme do tmavě červené barvy. Upečené vyklopíme z pekáče a oddělíme od sebe.

Komentáře