Pupáky s mákem

Tuhle krajovou dobrotu obědváme tradičně o Štědrém dnu. Zlaté prasátko u nás nemá šanci.


500 g polohrubé mouky, 70 g Hery, 70 g cukru krupice, 1 vejce, 20 g droždí, ¼ l mléka, lžička soli
Zaděláme kynuté těsto, necháme vykynout. Z těsta tvoříme válečky tlusté jako palec, které nakrájíme na špalíčky asi 2 cm dlouhé. Ty řeznou stranou pokládáme na pořádně vymaštěný plech, pomastíme i na povrchu a po stranách, aby šly po upečení od sebe. Necháme chvilku nakynout a upečeme dozlatova.
Upečené oddělíme od sebe a dáme do mísy. Zasypeme mletým mákem a zalijeme horkým mlékem (asi ½ l), do kterého jsme přidali plátek másla a podle chuti 2 – 3 lžíce medu.

Komentáře