Vánoční cukroví

Moje nejoblíbenější recepty pěkně pohromadě...



Perníčky I (900 g) - betlém
250 g tekutého medu, 125 g přesátého moučkového cukru, 250 g hladké mouky žitné, 1 vejce, 1 lžička sody, perníkové koření, dalších 250 g mouky zapracujeme po odležení těsta

Perníčky II (1200 g) – 7 plechů
100 g tekutého medu, 250 g přesátého moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 50 g tekutého másla, 2 lžičky sody, 650 g hladké žitné mouky, perníkové koření
Perníkové koření – sedmero koření z následujícího výběru:
fenykl, anýz, hřebíček, skořice, badyán, nové koření, pepř, citronová kůra, pomerančová kůra, vanilka, muškátový květ nebo oříšek
Bílková poleva
1 bílek, cca 18 dkg přesátého moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy

Zázvorky (600 g) – 4 – 5 plechů
250 g moučkového cukru, 2 vejce, 20 g mletého zázvoru, citronová kůra, 280 g hladké mouky, ½ prášek do pečiva
Vyválíme těsto na 3 mm, vykrájíme, necháme do druhého dne odležet. Pečeme do zlatova.

Vanilkové rohlíčky (850 g) – 85 až 90 ks – 2 plechy
400 g hladká mouka, 250 g Hera, 160 g mleté ořechy, 60 g moučkový cukr
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalení

Klášterní rohlíčky (800 g) – 200 ks – 4 plechy
280 g hladké mouky, 200 g Hera, 2 žloutky, 200 g mletých ořechů, 100 g moučkový cukr
Vyválíme těsto na silnější plát, kulatou formičkou ukrajujeme půlměsíčky – rohlíčky.

Medvědí tlapky (400g) – 110 ks
100 g hladká mouka, 100 g Hera, 100 g mleté ořechy, 50 g moučkový cukr, 30 g strouhané čokolády, 1/2 vejce, tlučený hřebíček a nové koření

Anglické sušenky (500 g) – 2 plechy
250 g hladké mouky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice, špetka soli, 100 g měkkého másla nebo Hery, 100g moučkového cukru, 1 lžíce medu, 1 žloutek, mandle, kandovaný zázvor
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto spojilo. Necháme min. 1 hodinu odpočinout v chladničce. Potom vyválíme a vykrajujeme. Mandle spaříme a oloupeme, zázvor nakrájíme na stejně velké kousky a ozdobíme jimi vykrájené tvary. Pečeme ve středně teplé troubě.

Linecké těsto (800 g) – 25 košíčků + 3 plechy
400 g hladké mouky, 250 g Hera, 150 g moučkový cukr, 1 žloutek

Ořechy v těstě
linecké těsto, celé čtvrtky vlašských ořechů, lískové ořechy nebo mandle
Do odkrojků z lineckého těsta zabalíme ořechy, upečeme a obalujeme ve vanilkovém cukru.

Išlské dortíčky (480 g) – 3 plechy
140 g tuku, 70 g cukru, 40 g mletých ořechů nebo mandlí, 20 g kakaa, 210 g hladké mouky, citronová kůra, skořice
Náplň: 100 g cukru, 1 lžička rumu/amaretta, 1 lžíce zavařeniny, 150 g mletých ořechů nebo mandlí
Poleva: 50 g másla, 20 g kakaa, 100 g cukru, lžíce vody - smíchat za tepla, až se spojí
půlky ořechů nebo mandlí nebo sypání na ozdobu

Nebe v hubě (400 g) – 2 plechy
150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 50 g hrubé mouky, 1 vejce
vykrajujeme kolečka, pečeme do růžova, plníme oříškovým krémem.
125ml studeného mléka smíchat s 1/2 vanilkového pudingu, lžící cukru a za stálého míchání přivést k varu a asi 1/2 minuty povařit. Za občasného míchání chladit a ještě VLAŽNÝ puding přidávat po lžičkách do 125g másla a spolu s asi 100g cukru moučka (podle chuti i míň) postupně vyšlehat v hladký krém. Přimíchat 5 lžic mletých vlašských ořechů a 1 lžíci rumu.

Brabantské dortíčky (300g) – 2 plechy
100 g hladká mouka, 100 g Hera, 50 g mleté ořechy, 50 g moučkový cukr
plníme nutelou a poléváme čokoládou (+ mandle) nebo citronovou polevou (+ ořech)

Masarykovo cukroví (750 g) – 3 – 4 plechy
300 g hladká mouka, 100 g moučkového cukru, 200 g hera, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa
150 g celých ořechů namočených přes noc do rumu
Vytvoříme 4 válečky o průměru 2 cm, necháme ztuhnout v mrazáku, krájíme tenká kolečka a pečeme.

Kouzelné placičky (600g)
230 g hladké mouky, 60 g solamylu, 200 g tuku, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, kůra z 1 citrónu, na špičku nože prášku do pečiva, 10 g strouhaných ořechů (mohou být i mandle nebo kokos), 90 g cukru
Navrch potřít v silné vrstvě: rybízová marmeláda – nechat zaschnout
Tmavá poleva: 100 g čokolády, 1 lžíce másla, 1 lžíce ztuženého tuku
Bílá poleva - ozdobit: 150 g práškového cukru, 1 bílek, 1/2 lžičky citronové šťávy

Pudingové do lisu na těsto (750 g) – 2 – 3 plechy
300 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 180 g cukru, 2 vejce, 3 pudinkové prášky vanilkové (3x37 g)

Skořicová klubka (650 g) – 3 plechy
250 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 2 kakaové pudinky, 1 lžíce skořice, 200 g másla, 1 vejce, barevné kuličky
Z přísad vypracujeme těsto, které necháme 1-2 hodiny rozležet v chladu. Potom z něj odebíráme kousky, které protlačujeme přes lis na česnek rovnou na vymazaný plech do klubka. Průměr asi 2 cm. Povrch posypeme barevnými kuličkami a pečeme asi 8 minut. Upečené můžeme (ale nemusíme) jemně posypat cukrem.

Sádlové kulička s lentilkou
100 g sádla, 100 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa
Tvarujeme kuličky, do kterých zamáčkneme lentilku. Pečeme zvolna na 100°C.

Kokosky (600 g)
300 g krystalového cukru, 150 g bílků (asi 8 bílků), 150 g kokosu
Ušleháme bílky, zašleháme cukr do tuha, přidáme kokos a zahříváme nad párou na 80°C, průběžně mícháme. Necháme 24 hodin odležet. Pečeme při 150 °C cca 10 – 25 minut do zrůžovění.

Suchárek ze zbylých bílků
80 g moučkového cukr, 40 g bílků (2 bílky), 30 g rozpuštěného másla, 50 g hrubé mouky + ořechy, mandle, ...
Upečeme v srnčím hřbetu, krájíme na tenké plátky, obalíme ve vanilkovém cukru a sušíme v troubě

Čoko chili rohlíčky200 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 100 g tuku, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce kyselé smetany, ½ lžičky chilli koření
Poleva: bílá čokoláda
Vypracujeme těsto, které necháme aspoň hodinu odpočívat. Tvarujeme válečky nebo rohlíčky, které upečeme při 180°C. Po vychladnutí namáčíme konce do bílé čokolády.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skotsko 2018

Štýrsko 2018