GPS v navigaci - pomoc nebo prokletí?

Toto povidání je určeno spíš pro ty, co milují cachting a sportovní výkony nechávají těm echt pravověrným jachtařům.


Většina z nás měla tu možnost se už někdy dříve seznámit se zařízením, které se jmenuje GPS plotter. A každému z nás bylo důrazně doporučováno, ať ani pohledem o tu čertovu krabičku nezavadí, protože je to dílo ďáblovo a papír je papír. I já se přidávám k těm mentorům (papír je papír) a přesto každým rokem mezi standardní vybavení přibaluji telefon (s GPS), tablet či počítač (s mapou a GPS) a na lodi stejně kontroluji a študuji GPS plotter. 

Proč?
Protože je to pohodlné. Na dovolené ve středomoří je skoro všecko blízko a na dohled - tím pádem až tam moc neřeším zda pojedeme kurzem 28° či 31° - ale během večerního plánování několikrát přepočítávám trasu; jak daleko jsou koupací místa případně odpovídám na dotazy "kdy už tam budem". A taky proto, že patřím do té skupiny, která tvrdí, že papírová mapa na palubě nemá co dělat. Otázkou je, po jaké navigaci se podívat? Kritéria dovolenkového skippera jsou:
  • cena
  • dostupnost pro každý telefon
  • dostupnost map (aktuálních map)
  • jednoduchost ovládání
  • něco navíc

    Historická odbočka 1.

    Kdysi dávno, kdy vrcholem techniky byly Windows CE se na trhu přenosných navigací (v normálních cenách) etablovaly aplikace, které měly společnou vlastnost - jako mapové podklady sloužily scanované aktuální papírové námořní mapy. Dodnes jsou k dispozici na telefonech, mapy se dají zakoupit či vyrobit, ale většinou tam chybí ono "něco navíc". Bývá to pravověrný navigační SW. Jako příklad může posloužit Memory-Map

    Historická odbočka 2.

    Další požadavek může být - vlastnit navigační program, který dovede zpracovat "všechny" druhy mapových podkladů (včetně vektorového profi CM93), aby byl dostatečně mocný na všechny druhy plánování, dostatečně komplexní (předpovědi počasí, přílivy/odlivy, alarm na kotvení) a aby byl zadarmo. Věřte nebo nevěřte - ono něco takového existuje a jmenuje se to OpenCPN (opencpn.org). A ještě navíc je to multiplatformní - tedy běží to i na linuxu.

S čím mám zkušenosti a co používám

Vyzkoušel jsem hodně navigačních programů - ostatně recenzí a porovnávání možností je na netu mnoho. stačí do googlu zadat "compare marine navigation" - nakonec jsem skončil u aplikace společnosti Navionics, která se teď jmenuje Boating. A proč jsem si zvolil právě toto?
  • udýchatelná cena (do 1000 kč - podle mapy)
  • multiplatformní = apple, android, wm, pc
  • inteligentní správa map, v telefonu jsou k dispozici jenom ty části, které potřebuji (pro offline navigaci) zbytek lze kdykoliv přihrát
  • max. 3 ovládací prvky
  • něco navíc = proudy přílivy a odlivy, počasí, POI = informace o marínách, hospodách, fotky zajímavých míst, sociální komunita jachtařů kteří si vzájemně doporučují kam jet a co vidět, tracking, statistiky
Takže typické večerní plánování má průběh:
  • diskuse nad tabletem kam zítra pojedem s častým přepočítáváním vzdáleností, časového plánu atd.
  • zamalování finální varianty trasy do tabletu, odečtení časů kdy kde budeme a rychlé vytvoření pracovního navigačního plánu (kurzy, význačné body, nebezpečí - prostě jak se to má dělat)
  • přenesení trasy do papírové mapy (žádná imperialistická krabička nebude rozhodovat)
A během plavby hledím do poznámek (a do telefonu), který zaznamenává LOG a večer z něho vytáhnu statistiky kolik majlí, jaká byla max rychlost atd atd. A opět šup s tím na papír.

Varování 1

Rád bych zdůraznil šetřílkům - taky jsem si tím prošel - nestojí to za ty nervy takzvaně "shánět" nějaký ten navigační SW na různých warez fórech. Není to až tak složité - ale většinou dostanete starou i někdy i chybovou aplikaci - a pro nás je klíčová právě aktuálnost a stabilita aplikace. Skutečně chcete svěřit loď a blízké programů méně známého původu?
Nevěřte slepě GPS navigaci - a speciálně v Chorvatsku či na Kanále. Skutečnost, papírová mapa a navigační SW má každý svůj svět a ten je ne vždycky totožný.

Komentáře